"ŚWIĄTECZNE PRZYGOTOWANIA" W GALERII TWIERDZA KŁODZKA Drukuj
Niedziela, 18 Grudzień 2011
KĄDZIOŁECZKI W GALERII TWIERDZA KŁODZKOSobotę 17 grudnia można śmiało uznać za inaugurację kulinarnych przygotowań bożonarodzeniowych. A wszystko to za sprawą imprezy jaka miała miejsce tego dnia w Galerii Twierdza Kłodzka.

,,Świąteczne przygotowania”, bo tak właśnie nazwano owe wydarzenie zgromadziły w gmachu Centrum Handlowego mnóstwo entuzjastów i specjalistów kulinarnych z całej Polski oraz tysiące amatorów, łasuchów i klientów nastawionych na niezwykłe doznania smakowe.
W ramach imprezy odbyły się prezentacje stołów wigilijnych, produktów regionalnych, przepisów kulinarnych, cudownych dekoracji oraz niezwykłych potraw, które dzięki możliwości degustacji cieszyły nie tylko oczy zgromadzonych, ale i podniebienia. Niewątpliwą atrakcją były stoiska z produktami regionalnymi m.in. swojskimi wędlinami, przetworami, miodami oraz dekoracyjne stroiki i bombki własnego wyrobu.

Dodatkowym elementem, który nadał niezwykłego klimatu imprezie były występy artystyczne bogate w ludową muzykę, śpiewy, przepiękne polskie kolędy wykonywane w niezwykły sposób. Tego dnia odbyły się również zmagania konkursowe na „Najpiękniejszy stół wigilijny” oraz na „13 potrawę wigilijną”. Do rywalizacji stanęło 5 kół gospodyń wiejskich z terenu ziemi kłodzkiej, ząbkowickiej, dzierżoniowskiej i świdnickiej.

Naszą Gminę wspaniale reprezentowały dwa zespoły śpiewacze ,,Kądziołeczka  i „Stokrotka” z Lutomi. Panie z zespołu udowodniły po raz kolejny, że oprócz zdolności wokalno- estradowych doskonale sprawdzają się jako wspaniałe gospodynie i z przyjemnością dzielą się kulinarnymi umiejętnościami z innymi. W kategorii „13 potrawa wigilijna” za niesamowity barszcz czerwony z pierogami I miejsce zdobyły ,,KĄDZIOŁECZKI”, a za równie cudownie aromatyczną zupę rybną I miejsce zdobyły ,,STOKROTKI”. Atrakcyjne nagrody w postaci sprzętu AGD oraz kosmetyków zrekompensowały Paniom obu zespołów ciężką pracę i czas spędzony w kuchni. Choć jak same stwierdzają jest to dla nich tylko i wyłącznie przyjemność.
Gratulujemy tak wspaniałego podejścia do gotowania i życzymy kolejnych sukcesów.

Jury w składzie: Teresa Wawryniuk, Monika Basińska oraz Waldemar Załuski przyznało następujące miejsca:

W kategorii na ,,Najpiękniejszy stół wigilijny”:
I . miejsce – Jaszkowa Górna ,,GÓRNIANKI”
II. miejsce – Brzeźnica ,,WIOLINEK”
III. miejsce - Piława Górna ,,GÓRZANIE”
 
W kategorii na „13 potrawę wigilijną”:
I. miejsce – Szalejów Dolny ,,SZALEJOWIANKI”
(Barszcz czerwony z pierogami)
I. miejsce – Lutomia ,,KĘDZIOŁKI”
(Zupa rybna)
I. miejsce – Lutomia ,,STOKROTKI”
(Zupa grzybowa z łazankami domowymi)
 
Wyróżnieni otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów: Galerię Twierdza Kłodzko, Zespół Uzdrowisk Kłodzkich, Hotel KUDOWA****, Zamek na Skale****, Hotel METRO, perfumerie Douglas, Marks&Spencer, Oriflame, Hi Mountain, Mc Donald’s kino Cinema 3D oraz biuro podróży Giecewicz Travel.

Galeria zdjęć >
 


Najnowsze artykuły z tej kategorii: