"KĄDZIOŁECZKA" NA PODIUM PODCZAS WIGILIJNYCH INSPIRACJI W KŁODZKU |
Środa, 15 Grudzień 2010 | ||||
Najlepsze porady kulinarne, ciekawe pomysły na dekoracje wigilijnego stołu, produkt regionalny w pełnej odsłonie oraz mnóstwo dobrej zabawy zaprezentowała swoim klientom w ub. sobotę (11 grudnia br.) Galeria Twierdza Kłodzko we współpracy z Klubem Kulinarnym Hrabstwa Kłodzkiego.
„Wigilijne Inspiracje” spotkały się z ogromnym zainteresowaniem odbiorców, którzy w otoczeniu sztuki ludowej, czerpali pomysły jak smacznie i gustownie przygotować Święta Bożego Narodzenia. Regionalne Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały tym razem przygotowane przez siebie potrawy wigilijne oraz kunszt kulinarny na żywo. Najwięcej emocji przysporzyło uczestnikom oraz wykonawcom gotowanie wigilijnej zupy grzybowej i karpia. Tym bardziej, że dania poddane zostały weryfikacji przez wyjątkowo wybredne podniebienia jury konkursowego w składzie członków Dolnośląskiej Loży Kulinarnej i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Agnieszki Hajbury i Henryka Pasternaka. Nad całością ocen czuwało baczne oko Barbary Jakimowicz – Klein – autorki wielu publikacji kulinarnych i znawczyni kuchni regionalnej.
Niekwestionowanym zwycięzcą w kategorii na najsmaczniejszą potrawę wigilijną zostały przedstawicielki KGW „Lubnowianie” z Lubnowa k/Ziębic. Druga pozycja przypadła KGW „Jarzębinki i Batiary” z Szalejowa Górnego, a trzecie miejsce na podium otrzymał „Zespół Ludowy Kądziołeczki” z Lutomii Dolnej. Najpiękniejszy stół wigilijny przygotowała reprezentacja KGW z Brzeźnicy k/ Barda. Kolejne miejsca otrzymały: KGW „Tarnawiczanki” ze Starego Waliszowa i grupa „Siwy Włos” z Pławy Górnej. Wyróżnieni, oprócz owacji otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów: Galerię Twierdza Kłodzko, Zespół Uzdrowisk Kłodzkich w Polanicy Zdroju, Perfumerie Douglas, Marks&Spencer, Deichmann, Oriflame i Monnari. Kulinarnym zmaganiom tradycyjnie towarzyszyły występy zespołów ludowych. Młode gospodynie, od koleżanek „po fachu” zgłębiały kulinarne tajniki, a panowie skrzętnie wykorzystali czas na degustację smakowitości wytworzonych rękami gospodyń przodowniczek. Na przedświątecznym kiermaszu furorę zrobiły swojskie wędliny, sery, ciasta, ekologiczne przetwory, własnoręcznie wykonane pierożki i uszka oraz dekoracyjne stroiki, bombki i inne piękne wyroby artystyczne. Uwieńczeniem całości były wspólne kolędy, zdjęcia pamiątkowe oraz obietnica kolejnego spotkania przed Wielkanocą. Najważniejsze są jednak fakty, z których wynika, że nawet w świątecznym szale przygotowań można jednak wygospodarować chwilę na wytchnienie i relaks. To budujące... /galeriatwierdza.pl/ > Zobacz galerię zdjęć
|
Najnowsze artykuły z tej kategorii: |
---|
|