Start Aktualności Imprezy TARGI ŻYWNOŚCI PROZDROWOTNEJ I REGIONALNEJ
TARGI ŻYWNOŚCI PROZDROWOTNEJ I REGIONALNEJ Drukuj Email
Wtorek, 21 Wrzesień 2010

targi żywnościTegoroczne obchody Dni Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej przyciągnęły na świdnicki Rynek 17 i 18 września ponad 21 wystawców (w ubiegłym roku było ich 15) z terenu powiatu: świdnickiego, kartuskiego, chojnickiego, tatrzańskiego, łowickiego, bolesławieckiego, kamiennogórskiego, jeleniogórskiego, dzierżoniowskiego, kłodzkiego, żywieckiego, milickiego i wrocławskiego. Gminę Świdnica promowało Koło Gospodyń Wiejskich z Bojanic.

 -„Podczas tegorocznych targów królował ser, jako produkt główny. Wystawcy zaprezentowali różne rodzaje sera, wśród których warto wspomnieć ser kozi, krowi, żółty z różnymi przyprawami i ziołami, korbacze, ser ricotta, oscypki, redykołki, sery gazdowskie i bryndze podhalańską. Nigdzie indziej w kraju nie mogliśmy zobaczyć i skosztować tak wielu różnych rodzajów tego produktu.” – mówi Barbara Świętek z wydziału zdrowia świdnickiego starostwa, które jest głównym organizatorem imprezy.

Oprócz wspomnianych serów na zwiedzających czekały tak cenione w czasie zimy i podczas przeziębień miody, wyroby pszczele, leki i kosmetyki ziołowe, materace gorczycowe i po raz pierwszy prezentowane na Targach  bezglutenowe wyroby wędliniarskie. Wystawcy oferowali również ciasta warzywne, produkty wypiekane na bazie mąki orkiszowej, miody, konfitury, przetwory owocowo-warzywne, produkty leśne i wiele innych. Oprócz zdrowej żywności w specjalnie przygotowanym przez wydział zdrowia punkcie medycznym można było bezpłatnie obliczyć swój wskaźnik masy ciała BMI, zmierzyć ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi, cholesterol i poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Udało się także zaprosić firmę, która bezpłatnie badała słuch.

Prezentowane produkty schodziły w mgnieniu oka, a do wielu stoisk ustawiały się długie kolejki. Świadczy to o potrzebie organizacji tego typu imprez i rosnącej świadomości, że spożywane produkty mają ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Organizatorami Targów byli: Wydział Zdrowia Starostwa Powiatowego w Świdnicy, Urząd Gminy Świdnica, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Świdnicy, Urząd Miasta w Świdnicy, Urząd Miasta i Gminy w Żarowie, Świdnicki Ośrodek Kultury oraz Samorządowy Ośrodek Kultury i Biblioteka Publiczna w Jaworzynie Śląskiej.

targi żywnościtargi żywności targi żywności

targi żywnościtargi żywności targi żywności

targi żywnościtargi żywności targi żywności

targi żywnościtargi żywności targi żywności

targi żywnościtargi żywności targi żywności

targi żywnościtargi żywności targi żywności

targi żywnościtargi żywności

 


Najnowsze artykuły z tej kategorii: