TARGI ŻYWNOŚCI PROZDROWOTNEJ I REGIONALNEJ |
Wtorek, 21 Wrzesień 2010 | ||||
Tegoroczne obchody Dni Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej przyciągnęły na świdnicki Rynek 17 i 18 września ponad 21 wystawców (w ubiegłym roku było ich 15) z terenu powiatu: świdnickiego, kartuskiego, chojnickiego, tatrzańskiego, łowickiego, bolesławieckiego, kamiennogórskiego, jeleniogórskiego, dzierżoniowskiego, kłodzkiego, żywieckiego, milickiego i wrocławskiego. Gminę Świdnica promowało Koło Gospodyń Wiejskich z Bojanic. -„Podczas tegorocznych targów królował ser, jako produkt główny. Wystawcy zaprezentowali różne rodzaje sera, wśród których warto wspomnieć ser kozi, krowi, żółty z różnymi przyprawami i ziołami, korbacze, ser ricotta, oscypki, redykołki, sery gazdowskie i bryndze podhalańską. Nigdzie indziej w kraju nie mogliśmy zobaczyć i skosztować tak wielu różnych rodzajów tego produktu.” – mówi Barbara Świętek z wydziału zdrowia świdnickiego starostwa, które jest głównym organizatorem imprezy. Oprócz wspomnianych serów na zwiedzających czekały tak cenione w czasie zimy i podczas przeziębień miody, wyroby pszczele, leki i kosmetyki ziołowe, materace gorczycowe i po raz pierwszy prezentowane na Targach bezglutenowe wyroby wędliniarskie. Wystawcy oferowali również ciasta warzywne, produkty wypiekane na bazie mąki orkiszowej, miody, konfitury, przetwory owocowo-warzywne, produkty leśne i wiele innych. Oprócz zdrowej żywności w specjalnie przygotowanym przez wydział zdrowia punkcie medycznym można było bezpłatnie obliczyć swój wskaźnik masy ciała BMI, zmierzyć ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi, cholesterol i poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Udało się także zaprosić firmę, która bezpłatnie badała słuch. Prezentowane produkty schodziły w mgnieniu oka, a do wielu stoisk ustawiały się długie kolejki. Świadczy to o potrzebie organizacji tego typu imprez i rosnącej świadomości, że spożywane produkty mają ogromny wpływ na nasze zdrowie.
|
Najnowsze artykuły z tej kategorii: |
---|
|